Friday, 4 April 2014

St Catherine's Lighthouse.

Once again while on the I.O.W Eileen asked if I would like to see St Catherine’s Lighthouse as we were in the area. so I said yes. After we parked the car some distance away we passed a house with this beautiful statue in their garden. Unfortunately the lighthouse was not open for tours that day, however the tour guide was there and we were thrilled that he allowed us inside the lighthouse.



Walked past these beautiful Narcissus.



 Then we spotted to Rabbits in a field.



St Catherine's Lighthouse is situated at Niton Undercliffe, 5 miles from Ventnor on the Isle of Wight and comprises a white octagonal tower with 94 steps up to the lantern. The main light, visible for up to 30 nautical miles in clear weather is the third most powerful light in the Trinity House Service giving a guide to shipping in the Channel as well as vessels approaching the Solent.  

CLCIK HERE to find out more fascinating history about this lighthouse. 


 A light to warn shipping was first established on the Southerly tip of the Isle of Wight in 1323. 




 There were 2 beautiful cabinets in the lighthouse before it was automated however the workmen broke up the other one and some wise person rescued this one before the same fate befell it!  This one now houses all the type of lights used over the years in the lighthouse.



Looking up.



 I hope you can imagine this next explanation from my photos.  There was a plum line through this hole  (below) that went right up to the top of the lighthouse and ending down where you see our feet  (above) and the round circle.  Every day this was checked to make sure the lighthouse was totally vertical because if it was even a degree out, the light would not work properly.




This is a photograph of the last 3 lighthouse keepers checking the plum line every morning. Perhaps the next time I visit the island I will be able to take the tour and walk up to the top of the lighthouse.


As we walked back to the car, I thought this tree was an interesting shape.



 Lastly we passed a bank of Mares Tails. 
I hope you enjoyed your visit to my blog today.  

Thanks for popping in.

Many thanks to those who left comments on any of my blogs.

Thursday, 3 April 2014

Good Fences- Willie Wagtail feeding chicks

Last week was the first week of Tex's new meme, GOOD FENCES http://run-a-roundranch.blogspot.co.uk/and I showed you a walkway at Iguaza Falls, Brazil.  This week I think we will move to another continent, Australia.  When I took this photograph, I remember wishing the fence was not there however now that we have this lovely new meme it has fitted the bill (just).


WIlly Wagtail Feeding Chicks

Photographed

Innisfail, Queensland, Australia

October 2011  

Thank you for visiting.

Many thanks for leaving comments on any of my blogs.

Long tailed Tits’s and their nest - where do they make them?

While on the I.O.W. in March, Eileen and I found this small wood and we were very excited to watch long tailed Tits building their nest.  It is something that I hoped to see one day however never thought I would see.  I include a few other woodland shots before we found the nest and at the end of the post I added a few bird photos that we saw in Eileen’s garden when we called in for a coffee on the same day.


 Black Thorn Blossom


Bank of Primroses


Small river running through the centre of this tree!


Although the shots below are mine, they were taken on my previous visit to the island however I added them in here to show those who do not know what these Tits look like.  Long tailed tits are recognisable by their undulating flight, a tail much longer than its small, pinkish body and generally flying in a small flock, are also known  ’flying teaspoons’. You generally hear them before you see them as they flit along in small flocks.   Well that is just what happened when Eileen and I were walking through this small wood.  


We first heard the Tits, then saw one of them carrying a feather and we knew that they were lining their nest somewhere.  So we stood very still and quiet and waited and finally we saw both birds enter the brambles.  After they left although very difficult to see, I managed these few shots.  They are early nest builders so look out for them late February or March, before the leaves open. Their nest is beautifully elaborate. Nests made of moss, lichen, spiders webs and lined with feathers.




They often nest in hedges/bushes/brambles or thickets, such as Hawthorn, Blackthorn and Brambles making them difficult to find, particularly after the leaves have opened and harder for predators to reach. The one we have found was deep in the brambles making it very hard to see and even harder to photograph.


 The birds, being small, need insulation as they carry very little body fat. Like a wren, it is one of a few birds that makes a roof dome over its nest, which helps to retain warmth. Magpies do the same although that is to protect them from crows! The delicate nest resembles an old fashioned purse with a small entrance hole on one side near the top. It is made of moss woven with cobwebs and hair, finished off with pieces of lichen.



The cobwebs are used to bind the moss to nearby branches and twigs and allows the nest to stretch slightly, handy if the 6-8 eggs hatch and the chicks get larger! It is also used to weave and stick the lichen pieces to the outside of the nest, each piece of which is collected by the birds and held in place by the cobwebs. The dappled effect it makes, really helps with the camouflage. 


 Whilst the nest is still open, the male and female birds line the base with on average over 1500+ feathers! The birds can actually regulate the temperature within the nest and accurately gauge how many feathers they need! Prior to the roof being made, the birds will still roost with their flock mates overnight. Once built though, both birds will roost inside the nest. This nest was about 4′ 6″ off the ground in a dense thicket of Brambles which itself was along the front edge of a small deciduous woodland.   We watched the birds go into this nest, trampling down inside, then snuggle into the cup moving and jiggling around, I suppose making the inner cup shape of the nest.

  
When building a nest, searching for all those cobwebs and feathers requires a lot of time and energy. Being insectivorous and being early in the year, this must be a difficult time to find their insect food. Unlike other tits, their beaks are very small and weak. Nor are they capable of holding an object under a foot in order to hammer it open. So carrying away of a nut, berry or large seed from your bird feeder is not possible. They may visit your garden feeders with their flock mates(!), with whom they prefer to roost with overnight in small groups, keeping each other warm. The males bully their way to the middle, where it is warmer. The colder the night, the closer they get to each other. Unlike other tit members, they do not roost in tree holes overnight, even in winter. 

Its no wonder that in cold winters the fact that these birds are more dependent on insects than the other members of the tit family and their inability to make use of seeds and nuts, many long tailed tits perish and it can take several years of mild winter weather for their numbers to become numerous again.


These birds we saw would have been part of a small party of long tailed tits, throughout the winter months. They break away to make their nests during the day and return to the roosting flock for the night. Sometimes I have seen a few blue tits or other tit species tagging along in such daytime flocks, along with other birds.  It is their familiar ‘tsirrip’  sound that usually grabs my attention before I spot them. Flocking offers them more opportunity to spot predators and food on a daily basis, as well as learning where food resources are, such as fat balls in gardens. Food is far harder to spot when alone.


These were high cliffs overlooking the sea where there were a couple of nesting Fulmar however too far away the photograph.



 Chaffinch


There were several Yellowhammer feeding underneath Eileen’s bird table and although this are not great shots I thought I would include them.




Last Month I did a complete post about the Long tailed Tit with photographs and a lot of information and should you wish to see it please CLICK HERE.  It included a video of them making a nest.  However I have added another video in this post from youtube for you to see and this one was very much how we saw the Tits working although with not so good a view.

It can be accessed at

http://youtu.be/6lUJ17wqRNE

If there is a black space below, click it and the video will appear.



I hope you enjoyed this post and I thank you for visiting.


Many thanks for comments you left on any of my blogs.

Wednesday, 2 April 2014

Australasian Pipit

The Australasian Pipit (Anthus novaeseelandiae) is a fairly small passerine bird of open country in Australia, New Zealand and New Guinea. It belongs to the pipit genus Anthus in the family Motacillidae.

The birds' numbers have declined in parts of New Zealand due to the improvement of pastures, use of pesticides and predation by introduced species.


It was formerly lumped together with the Richard's, African, Mountain and Paddyfield Pipits in a single species: Richard's Pipit, Anthus novaeseelandiae. Some authors split the Australasian Pipit further into two species: Australian Pipit (Anthus australis) in Australia and New Guinea and New Zealand Pipit (Anthus novaeseelandiae) in New Zealand.


It is a slender bird, 16 to 19 cm long, and weighs about 40 grams. The plumage is pale brown above with dark streaks. The underparts are pale with streaks on the breast. There is a pale stripe over the eye and dark malar and moustachial stripes. The long tail has white outer-feathers and is often wagged up and down. The legs are long and pinkish-brown while the bill is slender and brownish.


 It is a bird of open habitats such as grassland, farmland, roadsides, dry river beds, sand dunes and open woodland. It forages on the ground for small invertebrates such as beetles, spiders and insect larvae. It will also eat seeds such as those of grasses.



The breeding season begins in August. The cup-shaped nest is placed at the base of vegetation or in the shelter of a stone. It is made of grass and built by the female. Two to five eggs are laid, three or four being most common. They are buff-white with brown blotching and are incubated for 14 to 15 days. The young birds are fed by both parents and are able to fly after 14 to 16 days.  These Pipits have a sparrow-like chirruping call and a drawn-out "tswee" call.

I have a short video which can be accessed at

http://youtu.be/TY3ruk1d9CI

If there is a black space below, click it and the video will appear.



I  am linking this post with WILD BIRD WEDNESDAY.
Thank you for visiting.

Many thanks for your comments on any of my posts

Tuesday, 1 April 2014

Wading birds along the Bangor coast

I saw these 4 waders as I walked from Bangor pier along Seacliffe Road.  I have written and given information about them before so I will tell you their names, however I will let you see if you can ID them yourselves. 

Purple Sandpiper, Turnstone, Ringed Plover and Dunlin.  

There is a short video at the end and perhaps a clue in it?






















On parade and standing to atten.......tion!



Well now did you get on?  Need any help on ID?

You can access the video at

http://youtu.be/Yvb6pFTe6LM

If there is a black space below, click it and the video will appear.



Thank you for visiting.

Many thanks for comment on any of my posts.