This post is mainly about the Shag although as you can
see, its friend Mr Cormorant is with him on the pier at the Long Hole at Bangor
outer pier.
The European Shag or Common Shag (Phalacrocorax
aristotelis) is a species of cormorant. It breeds around the rocky coasts of
western and southern Europe, southwest Asia and north Africa, mainly wintering
in its breeding range except for northernmost birds. In Britain this seabird is
usually referred to as simply the Shag.
This is a medium-large black bird (below - Shag on right), 68–78 cm long and
with a 95–110 cm wingspan. It has a longish tail and yellow throat-patch.
Adults have a small crest in the breeding season. It is distinguished from the
Great Cormorant by its smaller size, lighter build, thinner bill, and, in
breeding adults, by the crest and metallic green-tinged sheen on the feathers. lighter, narrower beak; and the juvenile shag has
darker underparts.
The European Shag's tail has 12 feathers, the Great
Cormorant's 14 feathers. The green sheen on the feathers results in the
alternative name "Green Cormorant" sometimes being given to the
European Shag.
Its age at first breeding: 4 years
Typical Lifespan: 12 years
It feeds in the sea, and, unlike the Great Cormorant,
is rare inland.
It will winter along any coast that is well-supplied with fish.
They eat fish and occasionally crustacea and molluscs.
The European Shag is one of the deepest divers among
the cormorant family. Using depth gauges, European Shags have been shown to
dive to at least 45 metres. European Shags are preponderantly benthic feeders,
i.e. they find their prey on the sea bottom. They will eat a wide range of fish
but their commonest prey is the sand eel. Shags will travel many kilometres
from their roosting sites in order to feed.
In UK coastal waters, dive times are typically around 20–45 seconds, with a recovery time of around 15 seconds between dives; this is consistent with aerobic diving, i.e. the bird depends on the oxygen in its lungs and dissolved in its bloodstream during the dive. When they dive, they jump out of the water first to give extra impetus to the dive.
It breeds on coasts, nesting on rocky ledges or in crevices or small caves. The nests are untidy heaps of rotting seaweed or twigs cemented together by the bird's own guano. The nesting season is long, beginning in late February but some nests not starting until May or even later.
Three eggs are laid. Their chicks hatch without down and so they rely totally on their parents for warmth, often for a period of two months before they can fly.
Fledgling may occur at any time from early June to late August, exceptionally to mid October.
I have really never seen a Shag in this position before. I think he is doing his press ups!
You may have thought I was joking about these 2 birds being friends however I photographed them at this time last year also and they spend a lot of their time together.
I do hope you enjoyed this post.
Many thanks for visiting and also to those bloggers who
were kind enough to leave a comment.
I am linking this post with WILD BIRD WEDNESDAY